Mai avem doctrine?

Citeam mai înainte articolul bezbojnicului despre miturile româneşti care au un profund substrat totalitar (citiţi-l)  şi mi-am adus aminte de o chestie care m-a frământat zilele astea.

Văzusem pe undeva, nu contează unde, următorul afiş:

Imediat, creierul meu a intrat în spasme.  Ceva era fundamental greşit acolo. Totuşi, ca să nu dau cu mâţa în baltă, mi-am refăcut temele şi mi-am reîmprospătat definiţiile doctrinelor politice.

Drept urmare, prin liberalism definim:  o doctrină politică şi economică care proclamă principiul libertăţii politice şi economice a indivizilor şi se opune colectivismului, socialismului, etatismului şi, în general, tuturor ideilor politice care pun interesele societăţii, statului sau naţiunii inaintea individului. Individul şi libertăţile sale constituie elementul central al întregii doctrine liberale.

Vede cineva ce văd şi eu?

Trăim în România, o ţară în care până şi liberalii sunt nişte socialişti de ultimă speţă. Sună cam dur, dar e trist atunci când vezi că în ţara ta există doar o singură doctrină politică – una cât se poate de socialistă – lucru care te invită cu amabilitate să îţi faci bagajul şi să te cari dracului. Preferabil aici (Insula Bouvet – aka cea mai izolată insulă de pe Pământ).

Ideea campaniei promovate de tinerii liberali este de a interzice definitiv etnobotanicele. Motivul este că tinerii au înţeles greşit ideea şi că se fac prea multe abuzuri – România devenind, în principiu o ţară de rahat.

Nu sunt în niciun caz un apărător al etnobotanicelor, nu asta e ideea. Ideea e că liberalii încep să promoveze astfel acţiuni. Liberalii militează împotriva unei libertăţi – libertatea economică de a comercializa ceva ce nu e, prin lege, interzis şi libertatea individuală de a putea consuma etnobotanice fără îngrădire.

Înţeleg că problema liberală este că se exagerează cu consumul de plante şi prafuri legale, dar soluţia liberală faţă de excese nu este de a interzice consumul, ci de a educa tineretul teribilist.  Liberalii trebuie să promoveze bunul simţ şi buna răspundere, nu să reacţioneze ca un Kim Jong-Il de Dâmboviţa.

Motive precum „România nu e pregătită pentru deschiderea spre consumul de droguri uşoare”, „legalitatea etnobotanicelor duce la comercializarea la negru, în afara spaţiilor autorizare, a unor substanţe dăunătoare, lucru care le face accesibile minorilor” etc, nu sunt genul de motive care să fie evocate de către liberali pentru că, prin sinea lor, ele duc spre îngrădirea libertăţilor.

O soluţie bună ar fi ca liberalii să lupte mai mult cu controlul substanţelor etnobotanice şi să implementeze o legislaţie mai clară în ceea ce le priveşte.

Liberalii nu trebuie să militeze împotriva niciunei idei, ci, atunci când o idee apare, fie ea bună sau proastă, ea să fie acceptată şi reglementată pentru ca toată lumea să aibă libertatea de a profita de ea.

Fir-ar a dracului de politică. E chiar atât de grea? Urmează ca liberalii să propună interzicerea consumului de alcool pentru că a distrus societatea românească?

Cam penal, zic…

Reclame

2 gânduri despre „Mai avem doctrine?

  1. Nu știu sigur dacă tot acolo unde ai văzut și tu asta, erau unii care motivau inepția asta spunând că sunt liberali,nu libertini. Să-ți fiarbă creierul, nu alta.

  2. Etnobotanicele sunt periculoase. Motiv pentru care trebuie decriminalizata posesia si consumul de Cannabis indica.

    Liberalii nostri sunt niste labagii. La ultimele alegeri s+au aliat cu comunistii. O alta handicapata de deputata liberala sustine proiectul legistativ al Olgutei Vasilescu. Deci nu mai poate fi vorba de doctrine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s