Audacitate

Audacitate – o poveste scurtuță

Alin e un student modest. Alin e un student mediocru. Și, ca toți studenții, lui Alin nu-i place să învețe. Pe o scară de la 1 la „Rahat”, voința lui Alin e o latrină. Așadar, Alin e un împătimit al cluburilor.

Venind din partea unui băiat care nu face niciodată primul pas și care nu a avut niciodată vreo inițiativă, ideea lui genială din acea seară, când se relaxau cu toții pe ritmurile bâțâitoare de muzică, a luat prin surprindere atât pe prietenii lui de distracție, dar și întreaga viață culturală din București.

Stai. Înainte să vă povestesc mai departe, probabil că ar trebui să menționez contextul în care lui Alin i-a venit această idee absolut magnifică. Poate așa, veți înțelege și mai bine de ce este ea atât de revoluționară.

Prin 2013, toamna, un anume băiat Sergiu, hipster incurabil, poet și oponent vehement al mersului în club, a fost obligat să meargă în club la balul lui de absolvire. Ei bine, Sergiu a găsit o metodă deșteaptă, și inerent hipsterească, de a protesta. S-a dus în club, și-a luat un Martini, s-a așezat ferm pe o canapea, și-a scos din geantă „Cartea cărților de poezie” a lui Păunescu și a început să citească.

Bineînțeles, toată lumea a început să tragă de el. Ba vroiau ca el să se ridice și să danseze, ba vroiau să lase cartea și doar atât. Unii râdeau și arătau cu degetul, alții priveau cu dezaprobare. Dar, surpriză! Gestul lui a atras atenție. Au apărut poze pe facebook cu el citind și, de acolo, s-a născut mai întâi o dezbatere pro-contra citit și cultură. Detestând atenția care i se acorda, Sergiu s-a retras în sihăstria Bibliotecii Naționale. De atunci nu s-a mai auzit nimic despre el, dar curentul pe care l-a lansat a făcut senzație.

În doar câteva luni, în fiecare club din București puteai găsi cel puțin trei oameni care citeau, la canapele diferite. Apoi câte zece laolaltă; străini care se întâlneau la fața locului, cu cartea în mână, și formau un fel de cenaclu literar sau cerc de lectură. Ei îi spuneau „club de cititori”. Când se întâlneau doi oameni care citeau aceeași carte, nu era neobișnuit să împartă impresii și sugestii bibliografice, urlând unul în urechea celuilalt.

Prin 2014, vara, au intrat în acțiune organizațiile culturale neguvernamentale, care au adus în cluburi mini-biblioteci ticsite cu volume de toate genurile, în principal literatură clasică pentru cititorii hardcore și literatură ușoară pentru noii inițiați care nu se pot concentra atât de bine pe muzica bubuindă din club. Adevărații campioni terminau un volum, cap-coadă, înainte să vină zorii și să se termine petrecerea.

Fenomenul a început să prindă și prin afară, dar fără mare succes. În schimb, la noi, lucrurile luau amploare ca într-un tăvălug. În 2016, inevitabil, s-a produs prima adunare completă involuntară. Toți oamenii din club stăteau așezați pe canapele și scaune, chiar și pe ringul de dans, și citeau. În acea noapte, 236 de oameni au dat un tur de forță și au terminat de citit „Frații Karamazov” a lui Dostoievski. Ironic, lucrul acesta s-a întâmplat în Kulturhaus.

Bineînțeles, până în 2017, vara, nu mai mergea nimeni în club ca să danseze. Toată lumea stătea pe jos, în lumina laserelor și a flash-urilor și citeau pe acompaniamenul unor DJ specializați pe lecture-trance sau bookstep. Ocazional, mai existau oameni care se ridicau, amorțiți, și făceau o pauză de la citit, întinzându-și preț de câteva secunde mâinile și picioarele pe ritmul piesei. Nu prea mult, însă. Dacă făceai pauze prea lungi, erai văzut ca un paria.

Ei bine, revenind la Alin și la ideea sa revoluționară, e de mirat cum nimeni, în cei aproape cinci ani de când fenomenul a luat amploare, nu s-a gândit la așa ceva. Pe la două și jumătate, după ce terminase prima carte, puțin amețit de la băutură și profitând de o mică defecțiune tehnică din cauza căreia s-a oprit muzica, Alin s-a întors către cei din jur și a rostit fraza care a făcut istorie:

–          Auzi? Hai să mergem să citim undeva unde e liniște și ne putem auzi unii cu alții!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s